Ste si zvili gleženj?

Zvin gležnja je ena najpogostejših poškodb, še posebej pozimi, ko so zaledenele površine. Poznamo 3 stopnje zvina (1.stopnja-pretegnjene, 2.stopnja-delno natrgane, 3.stopnja-v celoti pretrgane vezi). Neustrezno zdravljenje prvega zvina gležnja napoveduje ponovitev zahteva v kronične težave predvsem nestabilnost skočnega sklepa, kar lahko vodi v prezgodnjo obrabo. Zvin gležnja je posledica nepravilnega stanja stopala pri hitri čisti, hoji po neravnem terenu, tekoče ali doskoku, koraku v prazno (sestop s pločnika). Več kot 80% zvinov gležnja se zgodi zaradi delovanja sile na zunanji rob stopala, kar vodi do poškodbe zunanjih stranskih vezi.

Če si  poiščete na sejmu MEDICAL v G. Radgoni (17.-19.4.2018), imate prve posvet zastonj!

ZDRAVLJENJE: takoj po poškodbi se priporoča kombinacija postopkov PLES (angl. RICE). P-počitek , prvih 48 ur po zvinu je potrebno počivati v nogah ne obremenjevati. L- oz. hlajenje s hladnimi gel vrečkami. E - elevacija  (lat. Elevare - dvigniti). Počivajte leže, poškodovana noga nad nivojem srca. S - stisk,  stopalo in golen imejte povito z elastičnim povojem.

V večini primerov ja zdravljenje konzervativno tako imenovano funkcionalno zdravljenje. Kmalu po zvinu gležnja pričnemo z nadzorovanim gibanjem skočnega sklepa. Funkcionalno zdravljenje temelji na dejstvu, da se vezi, ki so tako izpostavljene nadzorovanim gibanjem, boljše v zdravju. Raziskave bi tako lahko narekovale, da je nadzorovanje gibanja ustrezno usklajeno in povezano.

Priporočljiv je obisk fizioterapevta, ki zgodaj po poškodbi terapije in tako skrajša čas okrevanja v poškodbo pozdravi dolgoročno. V akutna faza je zelo uspešna metoda ročne limfna drenaža po DR.VODDRU, ki je uspešno zmanjšala oteklino v bolečini ter pospešuje obnove vezivnega tkiva. Za podporo se aplicira tudi limfotaping (trakovi). V tem stanju je mogoče uporabiti različne tehnike ročne terapije, s katerimi se ravna v skladu s funkcionalno skalo in izboljšano gibljivostjo, zmanjšano za bolečino. Zeloational mesto v rehabilitaciji tako pravilno izbrane ter naučene vaje, ki preprečujejo ponovni zvin. 

Za več informacij se lahko obrnete na naše fizioterapevtke, ki vam pomagajo z veselim svetovanjem v pomoč: \ t

Kontakti:

Fizioterapija :

Telefon: 02 568 46 28
E-naslov: katja.pecek@dosor.si
E-naslov: aleksandra.kohek-hari@dosor.si

 


    Smo ti všeč?    x Zapri