Ste si zvili gleženj?

Zvin gležnja je ena najpogostejših poškodb, še posebej pozimi, ko so zaledenele površine. Poznamo 3 stopnje zvina ( 1.stopnja-pretegnjene, 2.stopnja-delno natrgane, 3.stopnja-popolnoma pretrgane vezi ). Neustrezno zdravljenje prvega zvina gležnja napoveduje ponovitev težav in kronične težave predvsem nestabilnost skočnega sklepa, kar lahko vodi v prezgodnjo obrabo. Zvin gležnja je posledica nepravilnega položaja stopala pri hitri hoji, hoji po neravnem terenu, teku ali doskoku, koraku v prazno ( sestop s pločnika ). Več kot 80% zvinov gležnja se zgodi zaradi delovanja sile na zunanji rob stopala,  kar vodi do poškodbe zunanjih stranskih vezi.

Če nas poiščete na sejmu MEDICAL v G. Radgoni ( 17.-19.4.2018), imate prvi posvet zastonj!

ZDRAVLJENJE: takoj po poškodbi se priporoča kombinacija postopkov PLES (angl. RICE). P-počitek, prvih 48 ur po zvinu je potrebno počivati in noge ne obremenjevati. L –led oz. hlajenje s hladnimi gel vrečkami. E – elevacija (lat. elevare - dvigniti). Počivajte leže, poškodovana noga nad nivojem srca. S – stisk, stopalo in golen imejte povito z elastičnim povojem.

V večini primerov ja zdravljenje konzervativno tako imenovano funkcionalno zdravljenje. Kmalu po zvinu gležnja pričnemo z nadzorovanim gibanjem skočnega sklepa. Funkcionalno zdravljenje temelji na dejstvu, da se vezi, ki so izpostavljene nadzorovanemu gibanju, bolje in hitreje zdravijo. Raziskave so pokazale, da nadzorovano gibanje pospeši pravilno vzporedno poravnavo vlaken znotraj vezi, kar pomeni, da gibanje pozitivno učinkuje na celjenje vezi in sposobnost obremenjevanja in zmanjšuje možnost pojava popoškodbenih posledic zaradi dolgotrajne imobilizacije.

Priporočljiv je obisk fizioterapevta, ki  zgodaj po poškodbi izvaja terapije in tako skrajša čas okrevanja in poškodbo pozdravi dolgoročno. V akutni fazi je zelo uspešna metoda ročna limfna drenaža po DR.VODDRU, ki uspešno zmanjšuje oteklino in bolečino ter pospešuje obnovo vezivnega tkiva. Za podporo se aplicira tudi limfotaping (trakovi). Po akutnem stanju  apliciramo različne tehnike manualne terapije, s katerimi povrnemo funkcionalnost sklepu in izboljšamo gibljivost, zmanjšujemo bolečino. Zelo pomembno mesto v rehabilitaciji imajo pravilno izbrane ter naučene vaje, ki preprečujejo ponovni zvin.  

Za več informacij se lahko obrnete na naši fizioterapevtki, ki Vam bosta z veseljem svetovali in pomagali:

Kontakti:

Fizioterapija:

Telefon: 02 568 46 28
E-naslov: katja.pecek@dosor.si
E-naslov: aleksandra.kohek-hari@dosor.si

 


    Smo ti všeč?    x Zapri