BPPV- Benigni paroksizmalni pozicijski vertigo

BPPV- Benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (vrtoglavica)

Če nas poiščete na sejmu MEDICAL v G. Radgoni ( 17.-19.4.2018), imate prvi posvet zastonj!

Poznamo več vrst vrtoglavic, pri nekaterih smo fizioterapevti bolj uspešni, pri drugih manj, pri določenih pa ne moremo pomagati. A BPPV je vrtoglavica, katero fizioterapevti lahko zelo uspešno odpravimo.

Je oblika vrtoglavice, ki jo lahko pozdravi fizoterapevt. Pacient naredi določen gib z glavo in kar naenkrat se pojavi vrtoglavica. Imenujemo jo tudi frizerska vrtoglavica ( pranje glave pri frizerju ), obračanje glave stoje ali leže v postelji. Takšen položaj lahko povzroči vrtoglavico, nistagmus  (nenadzorovano gibanje očesnih zrkel), vrtenje okolice okoli nas, slabosti.

Razlog za pojav tovrstne vrtoglavice leži v zadnjem delu vestibularnega sistema ( ravnotežni sistem ) v notranjem delu ušesa, ki je delno zaprt. Do tega zaprtja pride zato, ker proteini iz endolimfe tvorijo debele kristalčke, ki motijo normalen pretok te endolimfe-tekočine. Nihče točno ne ve, zakaj do tega pride.

Fizioterapevti lahko s testom potrdimo, da gre res za to diagnozo in takoj začnemo z manevrom za odpravo vrtoglavice. Rezultat je takojšen, že po 1.terapiji pride do izboljšanja, pacienti prav tako prejmejo vaje, katere morajo redno izvajati še po terapiji.

Diagnoza je lahko hitro spregledana in prav tako hitro zamenjana, zato je pomembno da jo s testom ali potrdimo ali izključimo.

V kolikor imate tovrstne težave, smo Vam za Vaša vprašanja na voljo.

Za več informacij se lahko obrnete na naši fizioterapevtki, ki Vam bosta z veseljem svetovali in pomagali:

Kontakti:

Fizioterapija:

Telefon: 02 568 46 28
E-naslov: katja.pecek@dosor.si
E-naslov: aleksandra.kohek-hari@dosor.si

 


    Smo ti všeč?    x Zapri