Prehrana

Vse spremembe v življenju vplivajo na potrebe posameznika po hranilnih snoveh in energiji. Še posebej so te pogoste v obdobju starosti, ko prevladujejo bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, želodčne težave, bolezni prebavil in podobno. Potreba po energiji se z leti zmanjša, poveča pa se potreba po kakovostnih hranilih. Zato se v DOSOR-ju zavedamo, da mora biti prehrana sestavljena iz kakovostnih živil ter manj obremenjujoča za prebavni in presnovni proces, predvsem pa mora biti varna. 

Zavedamo se pomena kakovosti živil, zato podpiramo lokalno in sezonsko pridelavo. V ta namen izvajamo tudi partnersko kmetovanje. Z ureditvijo permakulturnih visokih gred pa smo za del samooskrbe poskrbeli tudi sami. 

 

»Smo to, kar mislimo in jemo.« (Louise Hay)

 

Samo načrtovanje prehranske oskrbe našega stanovalca se prične z obravnavo osebnega zdravnika, ki na podlagi zdravstvenega stanja priporoči vrsto oz. način prehranske oskrbe (dieta, kosistenca …). V nadaljevanju načrtovanje obrokov temelji na priporočilih, ki veljajo za prehrano starostnikov. Osnovo za nabavo in obdelavo živil ter organizacijo dela pa ponazarja jedilnik. Sestavljamo ga enkrat mesečno, pri čemer upoštevamo tako priporočila zdrave prehrane kot želje naših stanovalcev.

Zaposleni v službi prehrane svoje delo opravljamo z veseljem, predvsem pa z veliko mero odgovornosti.

 

 

Kontakti:

Vodja prehrane:

Simona Domjan

Telefon: 02 568 46 08
Mobitel: 051 666 394
E-naslov: simona.domjan@dosor.si

Vodja kuhinje:

Marko Gumilar

Telefon: 02 568 46 21 ali 02 56846 97
Mobitel: 031 702 437
E-naslov: marko.gumilar@dosor.si


    Smo ti všeč?    x Zapri